Börge Lindau

1932–1999

…en eldsjäl..

Börge Lindau Börge Lindau Börge Lindau Börge Lindau

Börge Lindau(1932-1999) föddes i Åhus, tog examen vid dåvarande Slöjdföreningen i Göteborg och blev en av landets mest uppskattade formgivare. Börge grundade Blå Station1986 och var drivkraften bakom Gamla Rådhusets Vänner som formades 1989 och som i folkmun kallades AOSEUM-gruppen. Det var också Börge som tog initiativet, startade en stiftelse och tillsammans med ett gäng entusiaster 1998 inhandlade den f.d. EFS-kyrkans samlingslokal på Vallgatan och förvandlade den till AOSEUM. Äntligen förverkligades en av Börges drömmar. Ett KulTurHus för alla i Åhus.
Och för andra också så klart.

Börge Lindau hade en stark personlighet; envis, humoristisk och krävande, både mot sig själv och mot sin omgivning. Älskad och hatad, ibland samtidigt och av samma person. Han gick liksom inte att motstå och han fick som han ville. Oftast.

För Börge handlade livet om att göra saker. Det kunde vara många olika saker, som att formge möbler, glas och lampor eller att rita inredningar till bibliotek, kyrkor och hotell. Börge startade Aoseum-gruppen tillsammans med entusiastiska och kulturellt aktiva personer, en blandning av konstnärer, skribenter, skulptörer, glasblåsare, silversmeder, fotografer och andra. Under 10 års tid 1989-1998 skapade de olika aktiviteter i Åhus. Bland mycket annat gjorde de installationer längs kajen, ordnade konserter i den gamla Borgruinen Aosehus och fixade utställningar på Åhus museum i det gamla Rådhuset. De visade att Åhus var i Fin Form. Under sina nedslag på museet i byn döpte de om det till AOSEUM. Samma skylt sitter idag på detta hus. Här hör det hemma, det var hit det var på väg.

Börge föddes in i möbelbranschen, följde en familjetradition. Hans far var snickare och hade en möbelaffär på Stubbagatan i Åhus och han var dessutom pastor i den lokala frikyrkan. Börge hade tre systrar och var själv yngsta barnet, ett bortskämt sådant. Mot sin fars vilja beslöt sig Börge för att studera möbler och arkitektur på slöjdföreningen i Göteborg. Det var där han träffade sin studiekamrat Bo Lindekrantz, med vilken han så småningom bildade designteamet Lindau & Lindekrantz. Tillsammans gjorde de många uppmärksammade inredningar och blev framgångsrika och uppskattade möbelformgivare för bland annat Lammhults, Lustrum, Zero och Orrefors, (de ritade även en hotellinredning till Skandiform i Vinslöv och var högst inblandade i Ateljé Lyktans succé lampa Bumlingen, men det kan vi tala mer om en annan gång). Lindau & Lindekrantz samarbete varade i många decennier och de var under sin tid vägledande inom svensk möbeldesign.

1980 flyttande Börge tillbaka till sina rötters hemort Åhus. Hans motivation att rita ännu en stol var borta, det fanns ju redan så många som var bra. Under 80-talet spelade Börge istället mycket golf, för mycket faktiskt, och han kom slutligen fram till att han borde göra något vettigare av sin tid. Ett tag funderade han på att öppna en fiskrestaurang i Åhus. Sill & Design skulle den heta. Hans fru Karin fruktade att hon skulle få stå och rensa fisk resten av sitt liv så hon var inte lika entusiastisk, men Börge tyckte idén var fantastisk.

Men 1984 fick Lindau & Lindekrantz ta emot Forsnäspriset för Duett, en serie av möbler gjorda i formpressat trä. Priset var 30 000 Kronor och en tavla med en perforerad stol-sits i en guldram.
”-Jag antar att jag borde göra en pall för den här sitsen”, sa Börge på prisutdelningen. Motivationen att rita stolar kom tillbaka och långsamt började maskineriet dra igång igen. I slutändan blev det inte en bara pall, det blev en hel möbelfamilj och ett familjeföretag. Blå Station grundades 1986.

Börge värnade om Åhus kulturella liv och bjöd även in till jazz, klassisk musik och teater på Blå Station. Däremellan ritade han möbler, promenerade på stranden, spelade golf, cyklade på sin Pedersen cykel i byn och engagerade människor i sina olika upptåg. Han njöt av livet och var alltid närvarande i nuet, men ofta frånvarande i det vardagsliv som pågick medan han befann sig på jakt efter nya saker att hitta på.

Börge höll sig aktiv in i det sista, och levde efter sin egen devis att en idé inte är bättre än det slutgiltiga resultatet. Innan sin bortgång lyckades han realisera en gammal dröm, att ge Åhus det kulturhus det så länge saknat. AOSEUM öppnade portarna sommaren 1998.
Det blev hans sista projekt.

To Be and To Do. ToBeDo!